Το προπονητικό μοντέλο του Taekwondo Black Belt Center βασίζεται σε 5 βασικούς τομείς:

 1. Την ομαλή προσαρμογή: παρέχουμε προσαρμογή σύμφωνα με το μοντέλο Βερολίνου, διότι είναι πολύ βασικό για την ψυχική υγεία του παιδιού ο σεβασμός στον προσωπικό του ρυθμό που αφορά την εξοικείωση με το χώρο, με την ομάδα συνομηλίκων και με τους υπόλοιπους ενήλικες στο χώρο, όπως ο δάσκαλος και το προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διευκόλυνση του δασκάλου, καθώς ο προπονητικός ρυθμός δεν διαταράσσεται, η ομάδα λειτουργεί και επικοινωνεί καλύτερα και δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια καλή αρχή.
 2. Την εξατομίκευση: προάγουμε εξατομικευμένη προπονητική διαδικασία, ώστε το παιδί να βελτιωθεί, να αναπτυχθεί και να εκφραστεί με το δικό του ρυθμό, ενώ παράλληλα καλλιεργούμε την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμηση του.
 3. Την ομαλή συνύπαρξη και τις θετικές διαπροσωπικές σχέσεις: το προπονητικό πλάνο μας έχει ως βάση την απουσία της επαφής των παιδιών, όπως επίσης και την πλήρη απουσία τεχνικών που προάγουν τη βία και τον ανταγωνισμό. Σε αντίθεση βοηθάμε τα παιδιά μέσα από την ομαδική συνεργασία να αναπτύξουν ικανότητα να λειτουργούν ομαδικά, να σκέφτονται κριτικά και να σέβονται.
 4. Τον ρόλο του περιβάλλοντος στην θετική εκπαίδευση και στην ψυχοκινητική ανάπτυξη: Δημιουργήσαμε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον, διαμπερές, πλούσιο σε φυσικό φως, κατασκευασμένο από φυσικά υλικά, στο οποίο τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά και αυτόνομα σε πολυποίκιλες δραστηριότητες, βασισμένες στο παιχνίδι και την εξερεύνηση.
 5. Υγεία και άθληση:
 • Η άσκηση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα. Μέσω της άσκησης «δυναμώνουν» σημαντικά τα οστά, οι μυς και οι αρθρώσεις τους.
 • Παράλληλα με την ενδυνάμωση του σκελετικού και του μυϊκού συστήματος, η άσκηση βοηθάει στην ενδυνάμωση και του καρδιαγγειακού συστήματος. Ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης μιας φυσικής δραστηριότητας «γυμνάζονται» παράλληλα η καρδιά και οι πνεύμονες, δηλαδή «προπονείται» συνολικά το καρδιαναπνευστικό σύστημα.
 • Αναπτύσσεται η νευρομυϊκή συναρμογή των παιδιών. Με απλά λόγια, τα παιδιά μέσω τεχνικών ασκήσεων και των επαναλήψεων αυτών μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερα το σώμα τους και τις κινήσεις τους, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά τους και αναπτύσσοντας το συγχρονισμό μεταξύ ματιών και άκρων.
 • Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά στη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους. Η συγκεκριμένη επίδραση της άσκησης είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς την αλματώδη αύξηση στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και το πλήθος των σοβαρών και αρνητικών συνεπειών που η αύξηση αυτή επιφέρει στην υγεία.
 • Η φυσική δραστηριότητα έχει, επίσης, σχετιστεί με πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη για τα παιδιά.
  Έχει βρεθεί ότι βελτιώνει αισθητά τον έλεγχο του άγχους και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης και εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, περιστατικά που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα ιδιαιτέρως κατά την ευαίσθητη φάση της εφηβείας.
 • Σε κοινωνικό επίπεδο, η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και ειδικά σε ομαδικά αθλήματα έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, παρέχοντάς τους ευκαιρίες για αυτοπροβολή, «χτίζοντας» την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσοντας αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας.
 • Σε επίπεδο πνευματικής λειτουργίας, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία ασκούνται εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στα σχολικά μαθήματα.
 • Τέλος, μια πιο μακροπρόθεσμη αλλά ιδιαίτερα σημαντική επίδραση της άσκησης, είναι ότι τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια ακολουθούν και έναν συνολικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα ή τη χρήση ουσιών τόσο κατά τη φάση της ανάπτυξής τους, όσο και στην ενήλικη ζωή τους.

Συνοψίζοντας, η τακτική σωματική άσκηση και ο αθλητισμός είναι αρκετά σημαντικά για την υγεία και τη σχολική επιτυχία των παιδιών.